سلسه مطالبی برای امادگی دوستان برای ازدواج خواهیم داشت
ازدواج اگرچه بعد از بلوغ فکری و اجتماعی افراد اتفاق می افتد اما برای داشتن یک ازدواج موفق شما نیازمند یادگیری مهارت هایی هستید که با هم بودنتان را ساده تر و سازگارانه تر می کنند. این مهارت ها اگرچه جزو مهارت هایی هستند که هر کسی در زندگی به آنها احتیاج دارد اما در ازدواج نقش پررنگ تری را برای شما ایفا خواهند کرد.
مهارت در خود آگاهی
آگاهی از خود و خصوصیات خویش به انسان کمک می کند با توانایی ها، ضعفها، و سایر خصوصیات خود آشنا شود. و همچنین در صورت برخورد با مشکلات طرف مقابل و تشکیل زندگی مشترک بهتر و عمیق تر با مسائل روبرو شود.
خود آگاهی موجب شناخت نیازهای افراد و یافتن راه مناسب برای مواجهه با آنها می شود. و همچنین اهداف زندگی را مشخص تر و واقع بینانه تر می کند. خود آگاهی فرآیند سالم هویت یابی را برای انسان آسانتر ساخته، به زندگی او آرامش می دهد و احساس رضایتمندی را رونق می بخشد. خود آگاهی تضمین کننده استحکام موجودی فرد در هنگام بزرگسالی است و باعث پرورش روابط زن ومرد در رویارویی با مشکلات و حل مناسب آن هاست. خود آگاهی شناخت احساسات اهداف و برنامه های زندگی، تفریحات و سرگرمی ها، توانایی ها، ضعف ها، ارزشها، مسئولیت ها، شناخت فرهنگ مذهب، علائق، آرزوها، و استعدادها را به دنبال دارد. کشف و درک شناخت و مهارتها و توانایی های خود به این دلیل مهم است که: فرد قبل از ازدواج بداند چه هدفی دارد و براساس هدف اصلی زندگی اش برنامه ریزی کند.
مهارت تصمیم گیری
انسانها در صورت های مختلفی تصمیم می گیرند خواه این تصمیم معامله ای یا اشتغال به کاری یا ازدواج باشد.
انواع تصمیم گیری عبارتند از
1- تصمیم گیری احساسی : که براساس احساس خاص ( عشق، خشم، و …) گرفته همدلی به معنی توانایی درک و فهم احساسات دیگران است. به طوری که فرد بتواند خود را به جای دیگران بگذارد، از دید او به موضوع نگاه کند و احساسات او را درک کند. همدلی به معنی تایید رفتارهای فرد مقابل نیست بلکه فقط به این معنی است که او و شرایط او را درک می کنیم می شود.
2- اجتنابی: یعنی فرد به دلیل ترس و نگرانی که دارد آن را به تعویق می اندازد امکان آن وجود دارد که فرد فرصت های مناسب زندگی را از دست بدهد.
3- اخلاقی
4- عجولانه : این تصمیم گیری بسیار سریع و بدون توجه به عاقبت کار و یا ارزیابی کامل موقعیت ها و شرایط گرفته می شود.
5- مطیعانه: در این تصمیم گیری برای یک یا دو نفر تصمیم می گیرند و بدون آنکه فرد با افرادی در این تصمیم گیری نقشی داشته باشند مانند ازدواج سنتی.
6- عقلانی: سالم ترین نوع تصمیم گیری ها تصمیمی است که براساس تفکر، بررسی، و مطالعه و ارزیابی دقیق صورت گیرد.
اصول تصمیم گیری عقلانی
تصمیم گیری عقلانی نیز دارای اصول مهارت به ترتیب زیر است:
- مواجه شدن با یک تصمیم: زمانی که فرد متوجه می شود باید تصمیم بگیرد روی آن تمرکز و ضمن روشن کردن تصمیم اطلاعات مورد نیاز را جمع آوری می کند.
- ارزیابی پیامدهای پیش بینی شده ی حق انتخاب: فرد پیامد های متفاوت انتخاب ها را مورد بررسی و ارزیابی می دهد تا معقول ترین آنها را انتخاب کند.
- تعهد به تصمیم: نسبت به تصمیمی که گرفته می شود باید پایبند بود و به آن اعتقاد داشت.
- برنامه ریزی برای انجام تصمیم: حتی تصمیم عقلانی نیز نیاز به برنامه ریزی دقیق دارد.
- اجرا یا انجام تصمیم: در این مرحله فرد به صورت عملی وارد مراحل اجرای برنامه خودش می شود.
- ارزیابی پیامد های واقعی اجرا یا انجام تصمیم: فرد به بررسی و ارزیابی تصمیم می پردازدکه یا ناموفق بوده یا موفقیت کاملی را به دست نیاورده است.
در اینجا فرد مراحلی را که پشت سر گذاشته مورد بررسی قرار می دهد.
مهارت همدلی
همدلی به معنی تایید رفتارهای فرد مقابل نیست بلکه فقط به این معنی است که او و شرایط او را درک می کنیم. ناتوانی در بیان همدلی یعنی شما در مواجهه با فرد مقابل شروع به نصیحت، راهنمایی و ارائه راه حل، سرزنش، به رخ کشیدن و مقایسه، بی اهمیت و کوچک کردن مشکل، اغراق آمیز یا بزرگ کردن مشکل، تعریف و تحسین و کارهایی از این دست کنید.
برای آنکه همدلی به بهترین شکل صورت گیرد باید بتوانید به احساسات و هیجانات همسرتان توجه کنید. از دید او به صحبت هایش خوب گوش دهید. در حالی که به صورتش نگاه می کنید و احساساتتان را به او انعکاس می دهید. سعی کنید با احساس طرف مقابلتان همراه و همرنگ شوید و خلاصه ای از احساسات فرد مقابل را به او برگردانید.
منبع: برنا، خراسان، عصر ایران