به نام خدا
با عرض معذرت بابت تأخیر و کم کاری در ارائه کتاب "مراحل اخلاق در قرآن کریم"، ارائه فصل پنجم از بخش دوم را آغاز می کنیم.
فصل پنجم: تقوا
محقق طوسى، راه دیگر مانعزدایى از سیر و سلوک را «تقوا» و تقوا را داراى سه ضلع و رکن معرفى کرده است: ترس از خدا و تحاشى از کار زشت و قصد قربت در آن ترس و این تحاشى. در باره تقوا آمده است:
«بلى من اوفى بعهده و اتقى فان الله یحب المتقین» (1)
متقین، محبوب خدا هستند. البته همان طور که تقوا مراتبى دارد محبوبیت الهى هم درجاتى دارد. مهم، آن است که انسان در تقوا سه رکن آن را رعایت کند:
رکن اول این که از خدا بترسد و این خوف، خوف ساده باشد و بر اساس ترس از خدا تحاشى داشته باشد.
رکن دوم «تحاشى» از گناه است، بدین معنا که اگر گناه در وسط باشد، انسان خود را به حاشیه بکشد تا به آن آلوده نشود; مثل این که، گفته می شود: «از گناه اجتناب کنید»; یعنى، شما دریک جانب قرار گیرید و گناه در جانب دیگر قرار گیرد; یعنى، سعى کنید با پروا از متن که گناه است به حاشیه صفا و نجات قدم بردارید.
رکن سوم این است که چه در آن ترس و چه در این حاشیه رفتن، منظور، نزدیک شدن به خدا باشد. برخى افراد از ترس زندان یا براى حفظ آبروى خود و هراس از ریختن آبرو، گناه نمی کنند و از آن تحاشى دارند و البته اینها خوب است. چون دورى از گناه، «توصلى» است; اما نشانه سیر و سلوک نیست. «سالک الى الله» خود را در مسیر خدا می بیند و مسیر هم مستقیم و زمام این سالک در این مسیر مستقیم به دست خداست; چنانکه می فرماید:
«ما من دابة الا هو اخذ بناصیتها ان ربى على صراط مستقیم» (2) .
کسى که گفت:
«ایاک نعبد و ایاک نستعین»
قهرا خود را در تحت زمام حق می بیند:
«یا من بیده ناصیتى، یا علیما بضرى و مسکنتى، یا خبیرا بفقرى و فاقتى» (3)
و مشابه این مضمون در «مناجات شعبانیه» چنین آمده است:
«بیدک لا بید غیرک زیادتى و نقصى و نفعى و ضرى» (4) .
بنابراین، انسان سالک خود را در راهى می بیند که زمام راهیان آن به دستخداست. از این رو پرهیز و ترس او «قربة الى الله» است; زیرا اگر چنین نباشد، او براى خود می ترسد; نه براى رضاى خدا و بنابراین، اهل سیر نیست.
اگر انسان از گناه توبه کند و به جایى برسد که از توبه نیز توبه کند، در فضایل، مخلص است و هرگز ریا نمىکند. تقوا که از بهترین اوصاف انسان سالک است، گاهى انسان آن را به این انگیزه، تحصیل مىکند که در دنیا و آخرت عزیز باشد. چنین انسانى اخلاص ندارد; زیرا کار را براى تحصیل رضاى خود کرده است، نه رضاى خدا و در حقیقت او با تقوا نیست; زیرا او لباس تقوا را در بر کرده است تا در قیامت، جامه زرین جاه و عزت را بپوشد.
این که می گویند صراط مستقیم، از مو باریکتر و از شمشیر تیزتر است، نمونه هایش در این بحثها ظهور می کند. گاهى تشخیص وظیفه، از تشخیص یک موى باریک، باریکتر است. آنها که موشکافى می کنند توان این را دارند که این مسائل را به طور دقیق ارزیابى کنند.
توضیح و تحلیل مطلب این است که مراتب اهل تقوا متفاوت است; زیرا:
1. گاهى کسى براى عزت و جاهمند شدن نزد جامعه، جامه تقوا را در بر می کند. این صبغه ریائى دارد و از بحث خارج است.
2. گاهى براى عزیز شدن نزد خدا و اولیاى الهى پرهیزکار مى شود، این عمل نیز، خوب ولى ابتدایى یا متوسط است و بنابراین، باید آن را هم رها کرد.
3. گاهى انسان مى داند که خدا او را عزیز مى کند ولى او براى عزیز شدن با تقوا نمى شود. این هم کمال خوبى است. چون او براى عزیز شدن، جامه تقوا را در بر نکرده است.
4. گاهى این دانستن را هم از یاد مى برد; بلکه به عنوان وظیفه بندگى، با تقواست; یعنى عزیز شدن نه تنها «مطلوب» او نیست، بلکه «معلوم» او هم نیست و این خود، فضیلت است و تملک دل طلب مى کند و چنین انسانى بنده خالص خداست.
پی نوشت ها:
1. سوره آل عمران، آیه 76.
2. سوره هود، آیه 56.
3. مفاتیح الجنان، دعاى کمیل.
4. مفاتیح الجنان، مناجات شعبانیه.